Barbaros Mah.2174 Sk. Kordon Apt.No:1
Kat:1 Daire:1
Yenişehir / Mersin
Telefon
0 324 327 41 91
Mail
turkgap@turkgap.com
Çevre insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretim yapılması doğal kaynakların korunması tarımda gıda güvenliğinin sağlanması, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ilkesini amaç edinen bir tarım uygulamasıdır . 1997 yılında Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin raflarına koydukları tarım ürünlerin güvenli, insan sağlığına zararı olmadığından emin olmak için bir araya gelerek kurdukları zamanla uluslar arası standart bir üretim metoduna dönüşen Dünyada GLOBALGAP ülkemizde de İyi Tarım Uygulaması diye alınan ve günden güne üretimde ,ihracatta ve ithalatta zorunlu hale gelecek olan bir üretim standart ı dır.
Dünyada hızla gelişen gıda ve tarım sektörü artık müşterilerine temiz ve insan sağlığına uyan kaliteli ürünler sunmayı hedefliyor. Artık bütün dünyada herkes herhangi bir yerden aldığı ürünün hangi ülkede nerede , kim tarafından üretildiğini içinde insan sağlığına uymayan bir materyalin olmadığına karar verebilmek için sertifikalı ürünleri tercih ediyor . Onun için İyi tarım uygulamaları adı altında isimlendirilen standart ülkemizde de izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ilkesiyle örtüşerek Türkiye ve Dünya pazarlarında güvenli bir şekilde pazara sunuluyor .
A- İyi Tarım Uygulamaları ile yaşadığımız çevreyi ve toprağımızı korur gelecek nesillere kirletilmemiş güzel yaşanası bir çevre ve toprak bırakmış oluruz .
B- İyi tarım uygulaması yapan üretici sağlıklı hayatın dostudur O, hem kendisinin ve çalışanlarının hem de sunduğu güvenilir tarım ürünleriyle tüketicinin sağlığını korur .
C- İyi Tarım Ürünleri , halkın sağlıklı yaşam ve saplıklı tüketim yapma bilincini geliştirir .bu bilinç geliştikçe İyi Tarım Ürünleri giderek daha fazla talep görür , artan taleple birlikte İyi tarım ürünlerinin pazardaki talep gücü büyür.
D- Dış pazardaki ürünün fiyatı kadar kalitesi ve güvenilirliği de önemlidir .İyi Tarım Uygulamaları ürünün güvenilirliğini ve kalitesini arttırdığı için dış pazarlara daha kolay ihraç yapma imkanı sağlar .
E- Rekabet gücünün ve pazarlama imkanlarının gelişmesi sayesinde üretici daha fazla kazanç elde etmeye başlar
F- İTU tarımda çalışan insanların sosyal haklarında iyileşme sağlar.
Bu sertifika tarımsal üretim yapan ve bu sertifika için Tarım ve Köy işleri bakanlığından çalışma yetkisi almış olan TURKGAP tarafından verilir . Başvuruda bulunan üreticilerin üretim süreci kurumumuzca kurumumuz ca denetlenerek iyi tarım uygulamaları kriterlerine göre üretildiği anlaşılırsa ürüne/ ürünlere İyi Tarım Uygulamaları sertifikası verilir İyi Tarım Uygulamaları sistemi ürünün çiftlikten sofraya kadar izlenebilir olmasına dayalıdır.Bu nedenle üreticiler yapmış olduğu tüm uygulamaları kayıt altına almalı ve ürünün tüketiciye kadar izlenebilirliği sağlanmalıdır . İyi Tarım Uygulamalarında her yıl iç denetim yapılacağından üreticilerin üretimin her aşamasında yaptıkları işleri kayıt altına alma ve bunları saklamaları gerekmektedir. Yeni Müracaatlarda ise inceleme tarihinden önceki yıllara ait bilgiler kayıtlı olmalıdır . Kontrol ve Sertifikalandırtma işlemleri Tarım ve Köy işleri bakanlığından çalışma yetkisi almış olan TURKGAP tarafından yapılır. TURKGAP Üretimin ilk aşamasından başlayarak hasat ve pazara arz edilmesine kadar süreçte uygulanan işlemlerin ,iyi tarım uygulamaları yönetmenliğine göre uygun yapılıp yapılmadığını denetler.Kontrol , tarımsal faaliyetlerin iyi tarım uygulamaları yönetmenliğine uygun olarak yapılıp yapılmadığını belirlemek , üretim sürecini gözlem altına alarak düzenli kayıtlar tutmak gerekli laboratuar analizleriyle ürünün güvenilirliğini kanıtlamak Sertifikasyon ise yapılan bu kontroller sonucunda İyi Tarım Uygulamaları yönetmenliğine göre üretildiği anlaşılan ürünü sertifikalandırmaktır .Bu şekilde elde edilen ürüne İyi Tarım Ürünü sertifikası düzenlenir . (daha fazla bilgi için bkz İTU yönetmenliği)